Andalus

Jason Webster  

– Het Moorse heden en verleden van Spanje –

“De wereld van vandaag lijkt in de greep te zijn van een confrontatie tussen het Westen en de islam: de aanslagen in New York, de oorlog in Irak en de bomaanslagen in Madrid zijn er voorbeelden van.

Maar ooit leefden christenen, joden en moren vreedzaam samen op het Iberisch schiereiland, Al-Andalus. De islamitische overheersing begon in 711 en eindigde acht eeuwen later met de val van Granada.
Van dit verleden zijn de sporen diep in de Spaanse samenleving te vinden, niet alleen in wereldberoemde gebouwen als het Alhambra en de moskee van Cordoba, maar ook in de paella, de sinaasappelen en zelfs het woord ‘Olé’, een verbastering van het Arabische woord ‘Wallah’, ‘bij Allah’.
Verleden en heden zijn zoals zo vaak nauw met elkaar verbonden.

Jason Webster ontmoet Zine, een twintigjarige Marokkaanse illegaal, en een 21e-eeuwse moor, die ooit naar de overkant van de Middellandse Zee werd gelokt met de belofte van een baan, maar al jarenlang een soort slavenarbeider is op fruitkwekerijen.
Samen met hem reist Webster door Spanje, op zoek naar de vergeten resten van de moorse beschaving – een beschaving die niet alleen in Spanje maar in heel Europa van grote invloed is geweest.”


Aanvullende informatie

Categorieën Cultuur, Reisliteratuur/-verhalen
Landen Spanje
ISBN 9789045848822
Uitgever Mouria
Editie 2005
Oorspronkelijk 2004
Talen Nederlands
Te koop via Bol.com