Argentijnse avonden

Carolijn Visser  

– Van de Zwartjanstraat tot de pampa –

“De Hollandse consul, Ida van Mastrigt, bereidt zich voor op het bezoek van koningin Beatrix, kroonprins Willem- Alexander en Máxima aan de Hollandse kolonie van Tres Arroyos, vijfhonderd kilometer ten zuiden van Buenos Aires.

Zestig jaar geleden, als meisje van tien, belandde Ida hier met haar zusje op de kostschool bij meester Slebos. Ida’s familiegeschiedenis is een verbazingwekkend relaas dat de lezer de halve wereld over voert: haar vader Rinus stapt in de crisisjaren van de vorige eeuw op de fiets om zijn geluk in Nederlands-Indië te beproeven, bouwt daar een bestaan op met zijn Rotterdamse verloofde, en wordt vervolgens door de Japanners geïnterneerd, om na de oorlog zijn vrouw aan te treffen in bed met een Amerikaan. Ida en haar zusje worden op de boot terug gezet, en gaan bij hun grootouders wonen.

Daarna wil Rinus een nieuw leven opbouwen in booming Argentinië, de meisjes moeten mee. In Tres Arroyos worden zij liefdevol opgenomen door de gereformeerde nazaten van Hollandse en Friese landverhuizers. Ida trouwt met een van hen, wordt boerin, brengt vier kinderen groot en vervult daarnaast de functie van consul. Trots leidt ze bezoekers langs de Hollandse school, de kerk en de coöperatie.”

Winnaar Bob den Uyl Prijs 2013


Aanvullende informatie

Categorieën (Auto)Biografie, Romans / Verhalen / Poëzie
Landen Argentinië, Nederland
ISBN 9789045705200
Uitgever Augustus
Editie 2011
Andere media ook als e-book
Talen Nederlands
Te koop bij Bol.com