De kunst van het koken

Henri de Toulouse-Lautrec, Maurice Joyant   Inleiding Johannes van Dam  

“Henri de Toulouse-Lautrec (1864-1901)  was er heilig van overtuigd: voor hem was het uitdenken van een recept een artistieke scheppingsdaad. Hij hield van goed eten. Hij sprak er graag over en kende talloze vreemde recepten om doodgewone dingen klaar te maken. En als god Fransman uit het Zuiden hield hij van een eerlijke keuken. Hij was ook een groot kenner van oude wijnen en destillaten.

Lautrec kon niet alleen goed proeven, hij was een uitstekende kok die graag recepten voor zijn vrienden en lievelingsmodellen bereidde. Aan zijn menu’s besteedde hij veel tijd en moeite, soms waren het tekeningen soms ook aquarellen, of zelfs lithografieën. Een aantal hiervan vindt men terug in dit grandioze receptenboek, dat de bitterzoete smaak heeft van de Belle Epoque, een wereld waarin men nog tijd vond om goed te schilderen en goed te eten.

De tweehonderd oorspronkelijke recepten van Henri de Toulouse-Lautrec en zijn vriend Maurice Joyant getuigen van smaak, inventiviteit en het waarlijk aanvoelen wat koken is: een creatieve bezigheid.

Dit unieke receptenboek, oorspronkelijk uitgegeven in 1930, is fraai geïllustreerd met tekeningen en litho’s van Henri de Toulouse-Lautrec. Opnieuw vertaald door Henja Schneider en toegelicht door Johannes van Dam.”

Bijzondere recepten, waarbij je je, mede door de illustraties van Toulouse-Lautrec, in de Parijse wereld van einde 19e eeuw waant. Veel (wild) vlees en vis! en groenten die we in Nederland pas jaren later leerden eten.


Aanvullende informatie

Categorieën Eten en Drinken
Landen Frankrijk
ISBN 9789055944491
Uitgever Scriptum Art
Editie 2006
Oorspronkelijk La Cuisine de Monsieur Momo, célibataire 1930 / L'Art de Cuisine 1966
Talen Nederlands
Te koop via Bol.com