De ondergang van de Batavia

Mike Dash  

– Het ware verhaal –

In de vroege morgen van 4 juni 1629 loopt de Batavia, een pronkschip van de VOC, op haar eerste reis naar ‘de Oost’, rijk beladen met goud, zilver en edelstenen, op een rif voor de kust van ‘Zuidtland’, oftewel Australië. Terwijl opperkoopman Francisco Pelsaert met de enige sloep koers zet naar Java om hulp te halen, richt de gemankeerde onderkoopman Jeronimus Cormelisz, gedreven door een explosief mengsel van ambitie en halfbegrepen esoterische ideeën, een ware slachting aan onder de opvarenden op een eiland voor de kust van Australië dat sindsdien als ‘Batavia’s dodenakker’ bekendstaat.

In De ondergang van de Batavia evoceert Dash op overtuigende wijze de condities en hiërarchische verhoudingen aan boord van een VOC-schip, de rivaliteit tussen opperkoopman en schipper, en de ongewenste intimiteiten als gevolg van het maandenlange samenzijn in bedompte, nauwe scheepsruimten. Dash gunt de lezer een macaber kijkje achter de weelderige façade van de VOC, het boegbeeld van de zeventiende-eeuwse handelsnatie. Tegelijkertijd is het boek een intrigerende zoektocht naar de motieven van een moorddadige psychopaat die, in de greep van de dwaalleren van de geheime religieuze genootschappen van Holland, een zeereis kon maken tot een afdaling in de hel.

Met vaart en stijl laat Mike Dash Nederlands Gouden Eeuw herrijzen en hij gunt de lezer een macaber kijkje achter de weelderige façade van de VOC, het boegbeeld van de zeventiende-eeuwse handelsnatie.”


Aanvullende informatie

Categorieën Geschiedenis/Politiek, Literatuur/Romans/Poëzie
Landen Australië
ISBN 9789029514088
Uitgever De Arbeiderspers
Editie 2003
Oorspronkelijk Batavia's Graveyard 2001
Talen Nederlands
Te koop via Bol.com