De papegaaien sterven

Luc Tournier  

– en andere verhalen –

“Van Curaçaose schrijver-schilder-arts Luc Tournier (geboren 1907) zijn maar enkele van zijn vele literaire publikaties officieel uitgegeven; het meeste verscheen in eigen beheer, vaak in fraaie presentatie. In 1948 werd door Meulenhoff  zijn opmerkelijke poëzie-bundel Doffe Orewoed in de Ceder-reeks uitgegeven; door Heijnis werden Tourniers Lorca-vertalingen uitgebracht, met tekeningen van Corneille.

Cola Debrot en Victor van Vriesland hebben Tournier vaak geprest om zijn verhalen en gedichyen ‘gewoon’ te publiceren, maar deze bleek te zeer meegesleept door het Curaçaose leven om veel aandacht te schenken aan een literaire carrière in het verre Nederland.

In De papegaaien sterven, een sprookjesachtige verhalencyclus, komt Tournier naar voren als een fascinerende prozaïst, die recht heeft op een veel breder publiek dan alleen zijn vrienden. Een subtiele vervlechting van dromen, mythen en fantasieën gaat samen met poëtische observaties van de tropische wereld, die op een heel persoonlijke wijze tot leven is gebracht, en met zorgvuldig verwerkte herinneringen aan belangrijke gebeurtenissen uit het eigen leven.”


Aanvullende informatie

Categorieën Literatuur/Romans/Poëzie
Landen Nederlandse Antillen
ISBN 9029006358
Uitgever Meulenhoff
Editie 1977
Talen Nederlands
Te koop bij Bol.com