De vader van Serafijn

Marga Claus  

“In 1962 laat de jonge Franciscaan Gerhard het klooster achter zich om in de vroegere Nederlandse kolonie Nieuw-Guinea het bestaan te delen van de Papoea’s. Het wordt de mooiste maar ook de zwaarste tijd van zijn leven. Twintig jaar lang verblijft hij bij een stam in het hooggebergte en deelt  hij in hun lief en leed. Door een bijzondere samenloop van omstandigheden komt Gerhard ertoe zich over een vondeling te ontfermen; hij neemt haar aan als dochter en noemt haar Serafijn. Langzaamaan worden hem de idealen duidelijk van zijn dertiende-eeuwse leermeester, Franciscus van Assisi.

Voor zijn gezondheid moet hij begin jaren tachtig voorgoed terug naar Friesland. Als hij in 1996 zijn aantekeningen begint uit te werken, confronteert zijn vroegere hulp Taddeus hem met de bloedige werkelijkheid waarin de Papoea’s leven: aanhoudende schendingen van de mensenrechten door het Indonesische leger, plunderingen van de bodemschatten, de wanhoop van de vrijheidsstrijders. Gerhard sterft voor zijn verslag af is. Zijn medebroeder Johan, net terug uit Nieuw-Guinea, werkt de notities om tot een boek, om zo de verhalen door te geven over het volk waarvan ze beiden zo veel hielden.

Het verhaal van De vader van Serafijn baseerde Marga Claus op de ervaringen van een Friese pater die naar de missie in Nieuw-Guinea ging. Zo komt ze tot dit indringende tijdsbeeld waarin de moeilijkheden van het missieleven en het tragische lot van de Papoea’s elkaar raken.”


Aanvullende informatie

Categorieën Romans / Verhalen / Poëzie
Landen Nieuw Guinea
ISBN 9789055156351
Uitgever Vangennep
Editie 2006
Oorspronkelijk 2003
Talen Nederlands
Te koop bij Bol.com