Donau

Claudio Magris  

– Een ontdekkingsreis door de beschaving van Midden-Europa en de crisis van onze tijd –

“Landschappen, stemmingen, ontmoetingen, bespiegelingen en verhalen van een reiziger die een aan Laurence Sterne herinnerende sentimental journey maakt en met liefde en humor de loop van de oude rivier volgt, van de bronnen tot aan de Zwarte Zee, onderwijl zijn eigen levensloop en de hedendaagse cultuur, met haar vertrouwen en haar onrust, overdenkend.

Een reis waarbij de auteur aan de hand van de plekken die hij heeft bezocht en onderzocht, het mozaïek reconstrueert van de Middeneuropese beschaving met haar grote verscheidenheid aan volken en culturen. Hij speurt naar die beschaving in de sporen die de wereldgeschiedenis heeft achtergelaten en in minieme, kortstondig zichtbare tekens van het dagelijks leven – en neemt dan weer snel afstand.

Een uiterlijke en tegelijk een innerlijke reis dus: nauwgezette, erudiete documentatie en fantastische zijsprongen van een reiziger die plekken boeken onderzoekt, maar ook mensen ontmoet en een kleine Decamerone van de Donau samenstelt, bestaande uit verhalen en anekdotes, uit de lotgevallen van individuen en gemeenschappen die hij achterlaat aan de oevers van de rivier en van de tijd. Donau wordt een labyrintische postmoderne zoektocht naar de zin van het leven en van de geschiedenis, de reis, die een geschiedkundig doel heeft en tegelijk is gericht op de vluchtigste werkelijkheid van u, wordt een metafoor van het bestaan en een ontdekkingsreis door de crisis van onze tijd, een Odyssee van de identiteit en een atlas van het oude Europa en van ons heden.”


Aanvullende informatie

Categorieën Reisliteratuur/-verhalen
Landen Duitsland, Hongarije, Oostenrijk, Roemenië
ISBN 9035110374
Uitgever Bert Bakker
Editie 1991
Oorspronkelijk 1986
Talen Nederlands
Te koop bij Boekwinkeltjes.nl