Grenada

Coot van Doesburgh  

– Liefde voor een eiland –

“In 1979 vond op het kleine Caraïbische eiland Grenada, ooit het decor van de Hollywoodfilm Island in the Sun (1957), een revolutie plaats. Na een jarenlange dictatuur trad de charismatische premier Maurice Bishop aan. Nadat hij hulp van Cuba accepteerde bij de bouw van een vliegveld, beschouwde Amerika hem direct als staatsvijandelijk.
In Nederland verzamelde zich een groep journalisten, politici en wetenschappers, waarvan in 1983 een afvaardiging naar het eiland vertrok om poolshoogte te nemen. Onder hen bevond zich Coot van Doesburgh. Nadat ze eenmaal voet op Grenadiaanse bodem had gezet, vatte ze een intense fascinatie voor het eiland op, vooral ook voor de bevolking ervan, en keerde ze er regelmatig terug. Eind ’83 zou Bishop worden gefusilleerd door linkse extremisten, waarna de Verenigde Staten het eiland binnenvielen.
In Grenada blikt Van Doesburgh op hoogstpersoonlijke en soms hilarische wijze terug op de veelbewogen recente geschiedenis van het eiland.”

Tussen twee maanden vóór de moord op Maurice Bishop tot de herdenking ervan vijfentwintig jaar later bezoekt Van Doesburg regelmatig het eiland, als journalist, vriendin en toerist. Als journalist wellicht wat ongenuanceerd, als vriendin en toerist komt het verhaal wel goed uit de verf.


Aanvullende informatie

Categorieën Geschiedenis/Politiek, Reisliteratuur/-verhalen
Landen Kleine Antillen
ISBN 9789060057926
Uitgever Thomas Rap
Editie 2009
Talen Nederlands
Te koop bij Bol.com