Italiaanse streken

Bas Mesters  

– Een Romeinse wandeling door een land op drift –

“Als Rome valt, struikelt Europa, zo weet men in Berlijn, Brussel en Parijs. En Rome wankelt. Italië beleeft de grootste economische en morele crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. De staatsschuld groeit. De maffia rukt op. Corrupte politici weten van geen wijken. Berlusconi’s feestverlichting is gedimd, Monti draaide de spaarlampen in, maar het vertrouwen in instituties en in elkaar bereikte een dieptepunt.

Tien jaar lang was Bas Mesters als correspondent getuige van de teloorgang in Italië. ‘Ongelofelijk’ was in die tijd zijn meest gebruikte woord. In Italiaanse streken wandelt hij door Rome en reist bij elk plein, palazzo of kerk in gedachten naar streken en personen die hij de afgelopen tien jaar bezocht. In deze veelkleurige ontmoetingen met maffiabestrijders, schrijvers, priesters, boeren, ondernemers en onderwijzers analyseert hij de Italiaanse volksziel en de kansen om de crisis te boven te komen.

Italianen, zo blijkt, zijn geen fantasten, maar realisten. Ze doorgronden het leven als geen ander, én ze leerden hun overheersers te slim af te zijn. Europa is gewaarschuwd: het kan niet zonder Italiaanse streken.”

 


Aanvullende informatie

Categorieën Cultuur, Geschiedenis/Politiek
Landen Italië
ISBN 9789035140028
Uitgever Prometheus - Bert Bakker
Editie 2015
Oorspronkelijk 2015
Talen Nederlands
Te koop via Bol.com