Mijn koffer in Berlijn

Cox Habbema  

– of het sprookje van de Wende –

“Op 2 november 1989 viel de Muur en in maart 1990 hield de DDR op te bestaan. Berlijn werd weer hoofdstad en de Oostgebieden werden deelstaten van de BRD. De burgers van de DDR mochten zich aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid en gebruik leren maken van de westerse vrijheden.

In Mijn koffer in Berlijn laat Cox Habbema zien hoe de voormalige DDR-burgers deze overgang hebben ervaren. Werden ze gelukkiger en konden ze genieten van die nieuwe vrijheden? Habbema laat mensen vertellen hoe het leven voor en na de val van de Muur was. Omdat zij er zelf ook bij was – ze werkte en leefde meer dan twintig jaar als filmmaakster en actrice in de DDR – vertelt het boek ook iets over haar leven.

Mijn koffer in Berlijn gaat over in de rij staan, over op vakantie gaan en over de overheid ontlopen. Het boek laat ook de huidige situatie zien: de DDR is een vernederd land dat maar moeilijk aansluiting vindt bij het Westen. Mijn koffer in Berlijn verhaalt over hoe het was, hoe het is en over haar plaats daarin. Het boek waarvan niemand wilde dat ze het schreef; ‘Alles is toch al gezegd’.”


Aanvullende informatie

Categorieën Cultuur, Geschiedenis/Politiek, Reisliteratuur/-verhalen
Landen Duitsland
ISBN 9789055153305
Uitgever Van Gennep
Editie 2002
Oorspronkelijk 2002
Talen Nederlands
Te koop via Bol.com