Portugal, de bloem en de sikkel

J. Rentes de Carvalho  

“Een goed waarnemer van grote politieke gebeurtenissen is slechts hij die zijn ‘huiswerk’ doet: die zorgt te beschikken over onafhankelijke, niet politiek gekleurde en niet economisch gebonden informatie.
Na de Portugese staatsgreep van 25 april 1974 was er in het juichende Nederlandse koor één Portugese dissonant: J.Rentes de Carvalho, die in Vrij Nederland van 4 mei daaropvolgend al de manipulaties van de economische belangengroepen hekelde, en zijn ongeloof toonde over een generaal die opeens zou zijn bezocht door de Heilige Geest der Democratie. Rentes de Carvalho deed dit niet om dwarsligger te zijn, maar omdat hij verder keek en zocht dan anderen konden of wilden.
De ontwikkelingen in Portugal zijn van belang voor heel Europa. Daarom is het goed, noodzakelijk zelfs, kennis te nemen van dit boek, waarin een schat aan informatie is verwerkt die of voor de Nederlander door taalbarrières ontoegankelijk was of die de Nederlander om andere redenen is onthouden. De schrijver toont aan wat er in deze ontwikkelingen, naast het vele goede, voos is en verdacht: het kameleontische spel van Spinola, de macht van de kerk, de demagogie rond het handelsmerk Soares, de overschatting van de verkiezingsuitslagen, de toenemende intimidatie en terreur. De auteur situeert dit alles tegen een algemene achtergrond.
De onwetendheid, in Nederland, omtrent geschiedenis en cultuur van Portugal, is schrikbarend. Daarom schetst de inleiding een beeld van de verbijsterende geschiedenis van dit onbekende land: de eeuwenlange armoede, de emigratie, de periode van Salazar en Caetano, en de schijnheiligheid van de intellectuele oppositie in al die jaren. …”


Aanvullende informatie

Categorieën Geschiedenis/Politiek
Landen Portugal
ISBN 9029534508
Uitgever Synopsis
Editie 1975
Oorspronkelijk Portugal a flor e a foice 1975
Talen Nederlands
Te koop via Bol.com