Toeba – en het belang van de nacht –

Shahrnush Parsipur  

“Als haar vader sterft, trouwt de zelfbewuste veertienjarige Touba een oudere man om de toekomst van haar familie veilig te stellen. Ze is zo diep ongelukkig dat ze vier jaar later in hongerstaking gaat om zo haar echtgenoot tot een scheiding te dwingen. Haar tweede huwelijk met een prins is wel liefdevol, maar als de monarchie onder vuur komt te liggen en hij het land moet ontvluchten, blijft ze eenzaam en berooid achter. Net als haar land ziet Toeba zich steeds voor veranderingen gesteld, die ze met een intuïtief zelfvertrouwen tegemoet treedt.

Toeba en het belang van de nacht wordt beschouwd als een van de  belangrijkste boeken uit de moderne Iraanse literatuur. De roman verscheen voor het eerst in Iran in 1987 en werd onmiddellijk een bestseller, maar is daar tot op de dag van vandaag verboden vanwege de sociale problemen die de auteur in haar boek aan de kaak stelt, zoals seksuele taboes en de onderdrukking van de vrouw.
In de persoon van Toeba en haar zoektocht naar waarheid en identiteit, in een wereld waarin oude zekerheden en waarden betekenisloos zijn geworden, komt tachtig jaar moderne geschiedenis van Iran samen.”


Aanvullende informatie

Categorieën Literatuur/Romans/Poëzie
Landen Iran
ISBN 9789029079600
Uitgever Meulenhoff
Editie 2008
Oorspronkelijk 1987
Talen Nederlands
Te koop via Bol.com