Twaalf dagen

Vita Sackville-West  

– Een bergtocht door Perzië –

“Halverwege de jaren twintig volgden Vita Sackville-West en haar echtgenoot, de diplomaat Harold Nicolson, een oude karavaanroute door het woeste gebergte ten zuidwesten va Isfahan. In de beste Engelse traditie hadden zij voor deze onderneming geen speciale reden, of het moest zijn dat Vita op deze plek zeldzame irisbolletjes voor haar tuin hoopt te vinden.

Vita is bepaald geen geboren avonturier: ze haat tenten en Harold heeft een hekel aan bergen. Maar de ongemakken van de reis zetten hun beiden aan het denken. Vita constateert dat Perzië (tegenwoordig Iran) op het punt staat zich te ontwikkelen tot een land naar westers model. Er is net olie gevonden en de eerste wegen worden aangelegd. Zou er nog een mogelijkheid zijn, zo mijmert ze, om in dit fraaie land een ideale en verlichte staat in te richten?

Twaalf dagen is een boek van een onverwachte huiselijkheid geworden, in een allerminste huiselijke omgeving geschreven met veel inzicht en vooral humor.… Het is het beste reisverslag dat Vita Sackville-West ooit schreef.”


Aanvullende informatie

Categorieën Reisliteratuur/-verhalen
Landen Iran
ISBN 9020422820
Uitgever Op Schrijvers Voeten, Veen
Editie 1987
Oorspronkelijk 1928
Talen Nederlands
Te koop bij bol.com