Vanaf de top

Sir Edmund HIllary  

– De autobiografie van de man die als eerste de top van de Mount Everest bereikte –

“In 1953 werd Edmund Hillary in één klap wereldberoemd, toen hij er als eerste in slaagde de Mount Everest te bedwingen. Samen met de Sherpa Tenzing Norgay volbracht hij de tocht die al zo lang als de ultieme uitdaging had gegolden. Maar Sir Edmund Hillary is ook de man die naar de zuidpool trok en de Ganges opvoer met een jetboot, vanaf de Golf van Bengalen tot aan de bron in de Himalaya.

Vanaf de top is het levensverhaal van een verlegen, streng opgevoede Nieuw-Zeelandse jongeman, die de grote bergen leerde bedwingen. Hillary’s kracht en doorzettingsvermogen vielen op bij de legendarische bergbeklimmer Eric Shipton, met wie hij enkele tochten in het Himalaya-gebergte maakte. In 1953 werd hij gevraagd om deel te nemen aan de Britse Mount Everest-expeditie.

Edmund Hillary heeft echter ook als ambassadeur successen geboekt in India, Pakistan, Nepal en Bhutan. Bovendien stond hij aan de basis van een ontwikkelingsprogramma voor scholen, ziekenhuizen, bruggen en landingsbanen in de Himalaya. Vanwege zijn grote verdiensten heeft koningin Elizabeth hem tot ridder in de Orde van de Kouseband geslagen, en zijn glimlach prijkt op het Nieuw-Zeelandse 5-dollarbiljet.

In mei 1990 belt Peter Hillary, Edmunds zoon, hem op in Auckland. Hij heeft net de vlak voor de top gelegen Hillary Step bedwongen en staat nu eveneens op de top van de Mount Everest.

Vanaf de top is een openhartig verslag van een leven dat gewijd was aan het verleggen van de menselijke grenzen. Edmund Hillary heeft zijn hele leven de elementen uitgedaagd en getrotseerd.”


Aanvullende informatie

Categorieën Biografie/Waargebeurd
Landen Nepal, Tibet, Wereld-wijd
ISBN 9789055016341
Uitgever BZZTôH
Editie 1999
Oorspronkelijk View from the Summit 1999
Talen Nederlands
Te koop via Bol.com