Nieuws

Mooi Twente

Reis-boek.nl was een weekje dicht. Een week gewandeld in Twente. Gestruind in het glooiend coulissenlandschap op de grens met Duitsland. We kampeerden op Hoeve Springendal aan de visvijver. Aanrader!

“Ontdek het kalme ritme van dit oude Grensland!

Op en rond het eeuwenoude erf aan de Brunninkhuizerbeek, op een steenworp afstand van de Duitse grens, scharrelen de kippen en wroeten de Bentheimer landzwijnen nog in het zand. Natuurrunderen en Wildshire Horn schapen zorgen voor het beheer van de gebloemde beekdalen. Trekpaarden worden nog ingezet voor werkzaamheden op de kruidenrijke graanvelden.

Welkom in de ‘Tuin van Nederland’ zoals de bijnaam van het Springendal luidt.”

Vind routes en beschrijvingen van wandeltochten in Nederland op Reis-boek.nl

 

 

 

Wonders’ Boutique Hotel op Aruba

Afgelopen twee weken was Reis-boek.nl gesloten en ik dus op familiebezoek op Aruba. Dat werd een heerlijk relaxte vakantie.
Prachtige witte stranden met wuivende palmen, goed uit te houden door de wisselende bewolking en constante wind. Echt, veel gereisd, maar niet vaak zulke mooie stranden meegemaakt.
Qua cultuur vond ik het wat minder, niet echt verrassende architectuur (zoals Curaçao dat wel heeft). Eetgelegenheden zijn vooral afgestemd op de smaak van Amerikaanse toeristen: veel hamburgertenten, nauwelijks groente en weinig fruit.

Toch heeft het kleine eiland naast de stranden een aantal bezienswaardigheden: De Hooiberg beklommen, verrassende street art in San Nicolas gezien, de Aruba Aloe Vera plantage bezocht. Aruba Aloe Vera heeft echt fantastische lotions als je – toch – een beetje te lang van de zon hebt genoten. Vladderende vlinders in de vlindertuin bewonderd en gewandeld in het Nationaal Park Arikok met grotten en metershoge cactussen.
Verder biedt Aruba véél wateractiviteiten waar ik weinig gebruik van heb gemaakt, behalve heel veel zwemmen in warm en helder zeewater.

Ik verbleef bij familie, maar was ook een week in Wonders’ Boutique Hotel; een kleine oase met smaakvolle kamers en een rustieke tuin met zwembad en bloemen in potten en allerlei tsjilpende vogeltjes en waar je ook kunt genieten van verzorgde ontbijtjes, mét fruit.
Wonders’ Boutique Hotel, Emmastraat 63, Oranjestad, www.wondersaruba.com

Romans, reisliteratuur en kookboeken van en over de Nederlandse Antillen op Reis-boek.nl

 

Bol.com is gestopt met particuliere verkoop – 1 –

Per 3 mei ’21 is Bol.com gestopt met de verkoop van boeken door particuliere verkopers. Hierdoor kan het voorkomen dat links naar Bol.com die ik geplaatst heb bij boeken die ik niet meer in voorraad heb, weinig of geen resultaat laten zien … Wordt gaandeweg komende maanden opgelost. 17-05-21

Welke groep staat op deze oude foto?

Deze foto ligt al een paar maanden op mijn werktafel. Gevonden in een boek (weet niet meer welk boek). En veel te mooi om niets mee te doen. Op de achterkant staat in mooi ouderwets handschrift geschreven : G. ten Broeke De Berkelhof . Het is gedrukt als ansichtkaart. Gezien kleding (de knipmutsen en petten) is het waarschijnlijk een groep uit Twente, Salland of de Achterhoek, kan een volksdansgroep zijn. Wie weet meer over deze foto, c.q. deze groep mensen? Klik er op om ‘m te vergroten. Het lijkt me leuk om de foto te bezorgen bij iemand van deze groep. Mail naar Anne@Reis-boek.nl

 

Penguin Travel Library

Een hele serie uitgaven van de Penguin Travel Library binnengekregen. Deze serie staat garant voor hoogwaardige Engelse reisliteratuur. Helaas is de serie al wat ouder en is door de uitgever destijds niet gekozen voor kwalitatief papier. Van de meeste exemplaren zijn de blz een beetje of erg verkleurd. Maar boeiend zijn alle uitgaven in deze serie zonder meer.

 

Antoinette dans les Cévennes, en R.L. Stevenson ook

Nu in het filmhuis: Antoinette dans les Cévennes. Leuke film met mooie beelden van de Cevennes, en van wandelen met een ezel.

“Antoinette is een schooljuf die uitkijkt naar de geplande romantische week met haar geheime minnaar Vladimir. Hij laat het echter plotseling afweten omdat zijn vrouw een wandelvakantie heeft geboekt in het nationaal park van de Cevennen in Zuid-Frankrijk. Antoinette denkt niet lang na en besluit haar geliefde achterna te reizen. Onvoorbereid op een wandeltocht gaan is echter niet zo verstandig. Maar wel aanleiding tot mooie ontmoetingen, lekker eten en schitterende natuur. Een hoofdrol in de film is weggelegd voor Patrick, de koppige ezel die Antoinette vergezelt op haar bijzondere avontuur. Antoinette dans les Cévennes maakte deel uit van de officiële selectie van Cannes 2020.”

De route die Antoinette loopt is de ‘Stevensonroute’: gebaseerd op ‘Travels with a Donkey in the Cevennes’ van Robert Louis Stevenson.

 

 

Tosca Niterink en Anita Janssen trekken rond met The poncho must go on

30 oktober ’20 in het nieuwe MIMIK in Deventer!

 

“De poncho must go on is de theatervoorstelling met jongste avonturen van de uitgetamponeerde, maar onvermoeibare en altijd vrolijke globetrotters Tosca Niterink & Anita Janssen. Ze reizen al jaren naar alle uithoeken van de wereld om daar vervolgens op onnavolgbare wijze verslag van te doen in de NRC én in het theater. De poncho must go on is het vervolg op hun eerste programma Klimmen naar Kruishoogte.

Een geheel verzorgde busreis naar Tjernobyl, een bezoekje aan het Penispark in Zuid Korea, het blauwe huis van Frida Kahlo in Mexico City of een woelige nacht in een kapiteinshut over de Irrawaddy; niets is hen te dol. De hilarische verhalen van De poncho must go on worden gelardeerd met even komische filmbeelden.

In Babelonia in Brazilië staat een gebouw met een kamer vol met  protheses en kunstgebitten. Allemaal achtergelaten door mensen die op wonderbaarlijke manier van hun ongemakken zijn genezen. “Er moeten hier toch heel wat benen aangegroeid zijn,” vermoedde Annie. “Of ze hadden de moed en de kracht om helemaal naar huis te hinkelen”, zei ik. “En wat is er met die gebitten gebeurd?” – “Ik weet het niet, maar het zal zeker pijn gedaan hebben.”

Tosca Niterink werd in Nederland wereldberoemd vanwege haar rol als Thea in de legendarische VPRO-TV-serie Theo & Thea. Met Arjan Ederveen maakte zij eveneens Kreatief met Kurk alsmede het onovertroffen Borreltijd. Nu is Tosca vooral schrijfster met titels als het succesvolle Klimmen naar Kruishoogte en De Vergeetclub. Ze is tevens columniste voor NRC en Het Parool.

Anita Janssen werkt als fotograaf voor de Achterpagina van NRC, is interviewer voor Het Parool en documentairemaker/camera-journalist voor diverse opdrachtgevers.”

 

 

 

Een goed reis-boek …

Op verzoek mijn favoriete Top-tien, in willekeurige volgorde:

Raynor Winn – Het zoutpad (2019)
Bruce Chatwin – In Patagonië (1977)
Ella Maillart – Zo wees dan een Columbus (1939)
Met fiets en tent naar de Oriënt – Gerard Monnink (1952)
Hoe ver we zullen komen weet ik niet, het avontuurlijke leven van Alexandrine Tinne – Jan G. Kikkert (1980)
Baltische zielen – Jan Brokken (2010)
De weg naar Kars – Philip Glazebrook (1984)
De buitenjongen – Paolo Cognetti (2019)
Mijn Plek – Sally Morgen (1987)
Selma – Carolijn Visser (2016)

Voor mij is een goed reis-boek in de eerste plaats stijlvol geschreven, neemt je mee op een reis (klein of groot), geeft nieuwe gedachten, soms vrolijke of cynische humor en de schrijver heeft een bepaalde afstand tot het onderwerp. Õf is één en al herkenbaarheid als het gaat om een plek waar jezelf ook geweest bent, of laat je er juist een heel andere (verrassende) kant van zien.

24-4-20

 

Reisreportages en documentaires op NPO Start

Ik ben absoluut fan van NPO Start Plus, (nu nog) € 2,95 per maand. Ga je namelijk naar ‘Programma’s’ en klik je vervolgens op ‘Reizen’ dan gaat er een wereld van prachtige documentaires en reisreportages voor je open. Ben nu “Het België van …” uit 2012 aan het binge-kijken. Destijds gemist. Nu een inkijk in dat vreemde tweetalige land via de belevingen van plaatselijke auteurs en artiesten.

Als je nadat je ‘Reizen’ hebt aangeklikt met trefwoord zoekt op land, vind je direct de documentaires en reportages over je reisbestemming. Aanrader! NPOStart

 

Rondreis Marokko

Terug van een rondreis door Marokko van Casablanca via Rabat naar Chefchouan, vervolgens Volubilis, Meknes en Fes. Naar Erfoud, door de Dadeskloof, Aït Ben Haddou, Marrakech (viel tegen) en tot slot Essaouria. Een reis vol kleuren (het blauw van Chefchouan, turkoois van Casablanca, alle kleuren rood en geel van kruiden in de medina’s) en geuren (kruiden!).

Een dag na thuiskomst vind ik “Morocco – Dream Destinations from 1001 Nights -“. Sfeervol en kleurrijk boek, alsof ik de reis nog een keer maak. Maar ook een aantal plaatsen die ik niet ken en waar ik door dit boek wel nieuwsgierig naar word. De reis gaat een vervolg krijgen!

Terug van de Caminho Portugues

Eind april op pad gegaan met de Rother wandelgids Caminho Portugues. Het boekje geeft veel informatie over het pelgrimeren langs deze route, vrij duidelijke routekaartjes. De routebeschrijvingen vind ik minder. Het is me niet goed gelukt de route op te pakken vanaf Angeiras, op 6 km afstand van de luchthaven van Porto. Bovendien hoorde ik in de eerste herberg over de route die helemáál langs de kust loopt en besloot ik ter plekke die te volgen. Op de terugweg wel, in tegengestelde richting, de zgn Fatima-route gevolgd, van Tui naar Rubiaes. En die route was héél druk (begin mei ’18), overbevolkt, ik liep geen 200 meter zonder meerdere wandelaars/pelgrims tegen te komen die de route naar Santiago liepen.
De route is overigens uitstekend bewegwijzerd. Daarvoor heb je het boekje niet nodig. Wel erg handig voor de kaartjes en als je voor de eerste keer een pelgrimsroute naar Santiago de Compostela loopt.

Vermakelijk en informatief: Klimmen naar kruishoogte

Voorleesvoorstelling met videobeeld van Tosca Niterink en Anita Jansen. Heerlijk gelachen afgelopen vrijdag in Theater Bouwkunde in Deventer. Er komen nog voorstellingen in Delft, Enschede, Oosterhout, Utrecht, Huizen en Helmond. Ook leuk en informatief als voorbereiding op je eigen camino. Ik weet nu hoe die slaapzalen er uit zien. Mijn camino start over 2 maanden in Porto.

La casa del flamenco – Sevilla

Vandaag weer de vraag: wat is ook al weer dat adres van die passievolle flamenco in Sevilla?
Antwoord: La Casa del Flamenco (niet te verwarren met El Museo del Flamenco waar ook optredens zijn). La Casa del Flamenco

Ik heb er Luisa Palicio zien optreden, en Alberto Selles. Onvergetelijk.

En vergeet al die restaurants die je tijdens het eten fantastische flamenco-optredens beloven. Je betaalt er meestal te dik voor, het eten is vaak niet te eten en het optreden flauw.

World Book Day 1 maart 2018

Buiten is het nog weer kouder dan gisteren. Prima dag voor Wereld Boeken Dag. Mooi Artikel in The Independent van 10 steden als literaire bestemmingen (klinkt saai? Het gaat over Parijs, Mexico City,  Los Angeles, Seoul, Dublin, Lagos, Tel Aviv, Sao Paulo, Saint Lucia en Johannesburg) En bij elke bestemming natuurlijk een schrijver en titel. Best Literary Cities